På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Så finansieras arbetslöshetsförsäkringen

Pengarna som finansierar arbetslöshetsersättningen kommer från två håll: en arbetsmarknadsavgift som alla arbetsgivare och egenföretagare betalar till staten, och en avgift som arbetslöshetskassorna betalar till staten.

Arbetsmarknadsavgiften är en del av arbetsgivaravgiften, eller egenavgiften, som är reglerad i socialavgiftslagen (2000:980).

Arbetslöshetskassorna tar ut en medlemsavgift som ska täcka kassans finansieringsavgift till staten och organisationens administrationskostnader.  Finansieringsavgiften ska delfinansiera statens kostnader för arbetslöshetsersättning. Den regleras i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor. IAF ser till att staten får in finansieringsavgiften från arbetslöshetskassorna.

Arbetslöshetskassorna betalar ut arbetslöshetsersättning till de arbetslösa medlemmarna. För det får de statsbidrag från staten.

Mer fakta och aktuella uppgifter om arbetslöshetskassornas betalning av finansieringsavgiften finns i IAF:s statistikdatabas.