På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Så här fungerar ersättningssystemen

Arbetslöshetsförsäkringen, aktivitetsstödet/utvecklingsersättningen och etableringsersättningen är de tre ersättningssystem som finansieras av staten.

Riksdagen har beslutat att de statliga ersättningarna till arbetslösa ska ha likartade villkor. Till exempel måste den som är arbetslös söka arbete aktivt för att ha rätt till ersättning. 

Arbetslöshetsförsäkringen

IAF granskar arbetslöshetskassorna och Arbetsförmedlingen så att de hanterar arbetslöshetsförsäkringen rättssäkert. Dessutom har vi andra uppgifter inom arbetslöshetsförsäkringen, till exempel juridiska och ekonomiska.

Så här fungerar arbetslöshetsförsäkringen

Det finns en grundförsäkring för alla. Det finns också en frivillig inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring för medlemmar i en arbetslöshetskassa. För båda delarna av arbetslöshetsförsäkringen gäller villkor för att få ersättning. Du måste till exempel ha arbetat innan du blev arbetslös och du måste söka arbete aktivt.

Arbetsförmedlingen matchar till lediga arbeten och kontrollerar att du aktivt söker jobb, annars kan du varnas eller stängas av från ersättning under en begränsad tid.

Arbetslöshetskassorna utreder och beslutar om sina medlemmars rätt till arbetslöshetsersättning.

Aktivitetsstödet

IAF har tillsyn över Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans arbete med kontroll, varningar och indragen ersättning för dig med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Så här fungerar aktivitetsstödet

Om du deltar i arbetsmarknadspolitiska program, som till exempel arbetsmarknadsutbildning eller jobb- och utvecklingsgarantin, kan du få aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. 

Arbetsförmedlingen stöttar och kontrollerar att du som får aktivitetsstöd är aktiv med att söka jobb. Annars kan du bli varnad eller bli avstängd från rätten till ersättning, som i arbetslöshetsförsäkringen.

Arbetsförmedlingens enhet Ersättningsprövning beslutar om varning och avstängning av aktivitetsstöd. Försäkringskassan sköter utbetalningarna.

Etableringsersättningen

IAF har tillsyn över Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans arbete med kontroll, varning och avstängning från rätten till ersättning med etableringsersättning.

Så här fungerar etableringsersättningen

För att få etableringsersättning ska du som är nyanländ och saknar arbete vara anmäld hos Arbetsförmedlingen. 

Arbetsförmedlingen stöttar och kontrollerar att du är aktiv med att söka jobb, annars kan du bli varnad eller bli avstängd från rätten till ersättning, som i de andra systemen.

Arbetsförmedlingens enhet Ersättningsprövning beslutar om varning och avstängning från rätten till ersättning av etableringsersättning. Försäkringskassan sköter utbetalningarna.