På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Väntetiderna varierar mellan olika arbetslöshetskassor

Den som är arbetslös och söker ersättning hos a-kassan får vänta en tid på sin första utbetalning. Väntetiden varierar mellan de olika a-kassorna. Under 2018 varierade väntetiderna mellan 4 och 11 veckor för de olika arbetslöshetskassorna, när det gäller personer som fick inkomstrelaterad ersättning. För ersättningstagare som sökte ersättning enligt grundbelopp varierade väntetiden mellan 4 och 13 veckor.

Väntetiden, som också kallas genomströmningstid, är den tid det tar från det att en person anmält sig som arbetssökande, och sökt ersättning från a-kassan, till dess hen fått sin första utbetalning. Diagrammen nedan visar hur väntetiden varierar mellan olika arbetslöshetskassor. 

Arbetslöshetskassor med längsta och kortaste väntetiden för inkomstrelaterad ersättning

Diagrammet nedan visar den genomsnittliga väntetiden, som också kallas genomströmningstid, för personer med inkomstrelaterad ersättning under 2018. 

18-0176_Diagram 2.1.jpg

Så ändrades väntetiderna under 2018

Diagrammet nedan visar vilka arbetslöshetskassor som hade förändrade väntetider, så kallade genomströmningstider, mellan år 2017 och 2018. Förändringen visas i antal veckor.

Arbetslöshetskassan Alfa hade en fem veckor längre genomströmningstid under 2018 jämfört med 2017  för personer som sökt inkomstrelaterad ersättning. 

Handelsanställdas arbetslöshetskassa minskade genomströmningstiden med tre veckor.

18-0176_Diagram 2.2.jpg

Arbetslöshetskassor med längsta och kortaste väntetiden – grundersättning

Diagrammet nedan visar den genomsnittliga genomströmningstiden för personer med ersättning enligt grundbelopp, 2018. 

18-0176_Diagram 2.3.jpg

Så ändrades väntetiderna under 2018

Arbetslöshetskassan Alfa hade en 5 veckor längre genomströmningstid för personer som sökte  ersättning enligt grundbelopp under 2018. Både Handelsanställdas och STs arbetslöshetskassor minskade sin genomströmningstid med 3 veckor.  Diagrammet nedan visar hur väntetiden har förändrats i antal veckor under 2018.

18-0176_Diagram 2.4.jpg

 

Fakta om väntetider

Väntetiden, som också kallas genomströmningstid, mäts som medianvärdet av det antal veckor det tar för dem som begärde ersättning att få den, från den första veckan då personen markerade arbetslös på sitt kassakort till den vecka då personen fick den första utbetalningen. Genomströmningstiden redovisas här endast för nya ärenden, så kallade förstagångsprövade ärenden.

En person som är arbetslös och vill söka ersättning från en arbetslöshetskassa måste först anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Därefter ska arbetslöshetskassan utreda och besluta om personen har rätt till ersättning baserad på inkomst eller enligt grundbelopp.