IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter och allmänna råd om lämpligt arbete

Grundföreskrifterna träder i kraft den 1 juni 2024.

beslutade den 2 februari 2024.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen föreskriver följande med stöd av 26 § förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring och 12 kap. 3 § första stycket förordningen (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser och beslutar följande allmänna råd. 

Inledande bestämmelser

Tillämpningsområde

1 § Dessa föreskrifter kompletterar bestämmelserna om lämpligt arbete i 44 § första stycket lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Föreskrifterna gäller för bedömningen av vad som ska anses som lämpligt arbete för den som söker arbetslöshetsersättning enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring och den som söker aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning enligt förordningen (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser.

Tillgången på arbetstillfällen

2 § Vid bedömningen av vad som ska anses som lämpligt arbete ska skälig hänsyn tas till tillgången på arbetstillfällen över hela arbetsmarknaden.

Den sökandes förutsättningar för arbetet

Utbildning, erfarenhet och övriga kvalifikationer

3 § Vid bedömningen av vad som ska anses som lämpligt arbete ska relevanta omständigheter vägas in, och skälig hänsyn tas till om arbetet är realistiskt utifrån den sökandes förutsättningar, såsom utbildning, erfarenhet och övriga kvalifikationer.  

Allmänna råd    

Vid bedömningen om lämpligt arbete bör den sökandes tid i arbetslöshet och dennes förutsättningar i övrigt att hitta ett nytt arbete vägas in. För sökande med arbetslöshetsersättning bör även hänsyn tas till att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring och att syftet är att ersättning ska lämnas för kortare perioder av omställning mellan arbeten.

4 § Om en arbetsgivare erbjuder ett arbete som inte motsvarar den sökandes utbildning, erfarenhet och övriga kvalifikationer ska det arbetet anses lämpligt, även om den sökande gör en annan bedömning av sina kvalifikationer.

5 § Om ett anvisat arbete inte motsvarar den sökandes utbildning, erfarenhet och övriga kvalifikationer ska det arbetet anses lämpligt, även om den sökande gör en annan bedömning av sina kvalifikationer.

Yrkesmässigt sökområde

6 § Vid bedömningen av vad som ska anses som lämpligt arbete ska skälig hänsyn tas till den sökandes förutsättningar att få ett arbete inom nuvarande yrkesområde. Med nuvarande yrkesområde avses det eller de yrkesområden som den sökande har varit verksam inom och som är relevanta med hänsyn till utbildning, erfarenhet och övriga kvalifikationer samt andra personliga förhållanden.

7 § Bedömningen av den sökandes förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom nuvarande yrkesområde ska göras i början av arbetslösheten.

Om den sökande inte bedöms ha goda förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom nuvarande yrkesområde, får det yrkesmässiga sökområdet inte begränsas. 

Om den sökande bedöms ha goda förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom nuvarande yrkesområde får det yrkesmässiga sökområdet begränsas under en kortare tid. En individuell bedömning ska göras av den tid som det yrkesmässiga sökområdet får begränsas. Efter utgången av den tiden ska det yrkesmässiga sökområdet utökas.

En ny bedömning ska göras om det under arbetslösheten tillkommer omständigheter som ändrar den tidigare bedömningen.

Allmänna råd

Bedömningen av den sökandes förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom nuvarande yrkesområde bör göras skyndsamt.

Vid bedömningen av, om och under hur lång tid det yrkesmässiga sökområdet får begränsas, bör utgångspunkten vara att undvika onödiga yrkesväxlingar.

Den sökandes andra personliga förhållanden

Medicinska omständigheter eller risk för liv och hälsa m.m.

8 § Vid bedömningen av vad som ska anses som lämpligt arbete ska relevanta omständigheter vägas in, och skälig hänsyn tas till om arbetet är realistiskt utifrån den sökandes personliga förhållanden, såsom medicinska omständigheter eller fara för liv och hälsa.

Medicinska skäl

9 § Om den sökande hänvisar till medicinska skäl för att inte söka eller ta ett arbete ska det eller de skäl som hänvisas till styrkas, om det inte är uppenbart obehövligt. Om skälet inte kan styrkas ska arbetet anses lämpligt.

Allmänna råd

Medicinska skäl bör styrkas med ett medicinskt utlåtande som beskriver varför den sökande inte kan utföra anvisat eller erbjudet arbete. Det medicinska utlåtandet bör vara utfärdat av en läkare eller en annan legitimerad personal inom hälso- och sjukvården.

Risk för hot mot liv och hälsa m.m.

10 § Ett arbete som innebär att den sökande på grund av personliga särskilda förhållanden riskerar att utsättas för hot mot liv, hälsa, frihet, frid eller säkerhet ska inte anses som ett lämpligt arbete.

Allmänna råd

Sådana personliga särskilda förhållanden kan vara när en sökande är eller har varit utsatt för våld i nära relation, hedersförtryck eller andra hot mot liv, hälsa, frihet, frid eller säkerhet och att arbetet innebär en risk för fortsatt utsatthet.

En sökande bör göra sannolikt att sådana personliga särskilda förhållanden föreligger. Lämpligt underlag kan till exempel vara en pågående utredning, ett beslut från myndighet eller liknande. Om det är uppenbart att den sökande riskerar att utsättas för hot mot liv, hälsa, frihet, frid eller säkerhet kan ett sådant underlag vara obehövligt.

Geografiskt sökområde

11 § Vid bedömningen av vad som ska anses som lämpligt arbete ska skälig hänsyn tas till den sökandes förutsättningar att få arbete inom dagpendlingsavstånd från bostaden. Med dagpendlingsavstånd avses ett avstånd mellan bostaden och arbetet som innebär högst tolv timmars frånvaro från bostaden per dag. 

12 § Bedömningen av den sökandes förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom nuvarande geografiska sökområde ska göras i början av arbetslösheten.

Om den sökande inte bedöms ha goda förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom dagpendlingsavstånd från bostaden, får det geografiska sökområdet inte begränsas till ett område inom dagpendlingsavstånd.

Om den sökande bedöms ha goda förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom dagpendlingsavstånd från bostaden, får det geografiska sökområdet begränsas under en kortare tid. En individuell bedömning ska göras av den tid som det geografiska sökområdet får begränsas. Efter utgången av den tiden ska det geografiska sökområdet utökas.

En ny bedömning ska göras om det under arbetslösheten tillkommer omständigheter som ändrar den tidigare bedömningen.

Allmänna råd

Bedömningen av den sökandes förutsättningar att få ett lämpligt arbete inom dagpendlingsavstånd bör göras skyndsamt. 

Vid bedömningen av om och under hur lång tid det geografiska sökområdet får begränsas, bör utgångspunkten vara att undvika onödiga bostadsväxlingar.

Arbetsinkomst

13 § Om arbetsinkomsten för ett anvisat eller erbjudet arbete är lägre än 90 procent av den fastställda ersättningen per dag för den sökande vid arbetslöshet, ska det arbetet inte anses lämpligt.

________________________________

Dessa föreskrifter och allmänna råd träder i kraft den 1 juni 2024, då Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2015:3) om lämpligt arbete upphör att gälla.