IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

IAF visar veckostatistik om arbetslöshetsförsäkringen

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen följer arbetslöshetskassornas arbete och börjar nu att publicera veckostatistik om arbetslöshetsförsäkringen. Statistik för de senaste veckorna visar bland annat att arbetslöshetskassorna har tagit fler beslut för arbetssökande som tidigare varit företagare än samma period förra året.

– Genom att presentera veckostatistik kan vi belysa hur utbetalningar ökar, hur många fler det är som får ersättning, hur många beslut som tagits om vilande företag jämfört med motsvarande vecka förra året, säger Peter Ekborg. 

IAF följer arbetslöshetskassornas arbete med att hantera en ökad ärendemängd när allt fler riskerar att bli eller har blivit arbetslösa.

– Vi följer ett antal indikatorer och lyssnar också in behov som arbetslöshetskassorna lyfter. För oss är det viktigt att veta vilka prioriteringar de gör och hur de säkerställer rättssäkerheten för sina medlemmar, säger Peter Ekborg. 

Fem indikatorer

I veckostatistiken finns just nu fem indikatorer:

  • antal ersättningstagare,
  • utbetald arbetslöshetsersättning ,
  • antal nya beslut om registrering av vilande företag, 
  • antal beslut för arbetssökande som tidigare var företagare, och
  • arbetslöshetskassornas genomströmningstider.

På sikt kan veckostatistiken utökas med ytterligare indikatorer. 

Veckostatistiken kommer publiceras som pdf på iaf.se  på måndagar. Den första veckostatistiken för vecka 17 hittar du här.