På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

IAF:s individdatabaser

Våra individdatabaser heter ASTAT och Underrättelsedatabasen. Här berättar vi mer om vilken data de samlar.

ASTAT

ASTAT är IAF:s databas med individuppgifter om ersättningstagare från arbetslöshetskassorna. Enligt förordning (1997:836) om arbetslöshetskassor ska dessa lämna uppgifter om de personer som får arbetslöshetsersättning.

Allmänt om databasen

Uppgifterna kommer från arbetslöshetskassorna en gång varje vecka och kan sammankopplas med andra databaser, exempelvis Underrättelsedatabasen. ASTAT innehåller uppgifter om utbetalningar och olika typer av beslut som rör en persons utbetalning av arbetslöshetsersättning från och med 1999.

Datakvalité och kontroller

Vi använder uppgifterna dagligen i ASTAT och rättar till de fel som upptäcks och som är möjliga att korrigera. Eftersom uppgifterna i ASTAT kommer från handläggarnas registreringar i arbetslöshetskassornas ärendehanteringssystem så kan det finnas viss problematik med kvalitén för de uppgifter som inte är obligatoriska.

Underrättelsedatabasen

Underrättelsedatabasen är IAF:s databas över underrättelser om ifrågasatt ersättningsrätt och tillhörande beslut om sanktioner och åtgärder inom arbetslöshetsförsäkringen enligt det regelverk som gällde före september 2013. Uppgifter om underrättelser och sanktionsbeslut enligt det nya regelverket ingår istället i IAF:s databas ASTAT.

Allmänt om databasen, underrättelser och sanktioner

Uppgifterna i Underrättelsedatabasen är hämtade från Arbetsförmedlingen respektive arbetslöshetskassorna. Vi kan genom databasen ta fram statistik över underrättelser och beslut bakåt i tiden från och med 2004. Uppgifterna kan även kopplas samman med uppgifter i ASTAT och andra databaser.

I Underrättelsedatabasen finns uppgifter om underrättelser från och med januari 2004 till och med augusti 2013.