På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om godtagbara skäl för en programdeltagare att inte aktivt söka lämpliga arbeten

Utkom från trycket den 12 december 2017.

Beslutade den 30 november 2017.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen föreskriver följande med stöd av

  • 12 kap. 3 § andra stycket förordningen (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser.

Tillämpningsområde

1 § Denna författning innehåller föreskrifter om godtagbara skäl för att inte aktivt söka lämpliga arbeten enligt 6 kap. 2 § förordningen (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser. Föreskrifterna avser programdeltagare som deltar i arbetsmarknadspolitiska program eller programinsatser som ger rätt till aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning enligt förordningen (2017:819) om ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser.

Särskilda arbetsmarknadspolitiska program och programinsatser 

2 § En programdeltagare ska anses ha godtagbara skäl för att inte aktivt söka lämpliga arbeten under hela den period som programdeltagaren deltar i något av följande arbetsmarknadspolitiska program eller programinsatser:

  1. stöd till start av näringsverksamhet enligt 18 § första stycket förordningen (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program, eller
  2. förberedande insatser som är individuellt anpassade arbetsmarknadspolitiska insatser för den som särskilt behöver förbereda sig för ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete.

Insatserna kan i dessa fall bestå av 

- kartläggning, vägledning och rehabilitering enligt 30 § andra stycket 1 förordningen (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program.

Godtagbara skäl under en begränsad tid

3 § Under en begränsad period kan, även vid deltagande i andra arbetsmarknadspolitiska program eller programinsatser än vad som anges i 2 §, finnas godtagbara skäl för en programdeltagare att inte aktivt söka lämpliga arbeten. Detta gäller om programdeltagaren, för en kortare tid, behöver insatser av kartläggande, vägledande, rehabiliterande karaktär eller annan insats för att kunna fullfölja programmet eller programinsatsen. 

Övergångsbestämmelser

  1. Denna författning träder i kraft den 1 januari 2018.
  2. De upphävda föreskrifterna (IAFFS 2017:3) om godtagbara skäl att för programdeltagare att inte aktivt söka lämpliga arbeten enligt förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd gäller fortfarande för ersättningar som avser tid före ikraftträdandet.

På Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens vägnar

PETER EKBORG

Lena Aronsson