På iaf.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Organisation

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen är en myndighet med cirka 75 medarbetare. Myndigheten är organiserad i fyra enheter. Generaldirektören är myndighetens högsta chef.

Bild på IAF:s organisation

Myndighetens fyra enheter är analysenheten, granskningsenheten, rättsenheten och enheten verksamhetsstöd.

Peter Ekborg är myndighetschef

IAF är en så kallad enrådighetsmyndighet med en generaldirektör som myndighetschef. Det innebär att det är generaldirektören som ansvarar för myndighetens arbete inför regeringen. Arbetet som generaldirektör är ett tidsbegränsat förordnande. Regeringen utsåg 2016 Peter Ekborg som generaldirektör för IAF för en period på sex år.

Peter Ekborg var tidigare avdelningschef och biträdande generaldirektör vid Skolinspektionen. Han har tidigare varit undervisningsråd på Skolverket samt rektor vid olika kommunala skolor.

Insynsråd

Vid IAF finns ett insynsråd som utses av regeringen. Rådets uppgift är att ha insyn i myndigheten och ge råd till generaldirektören. Rådet har inte mandat att fatta några beslut. Utöver generaldirektören, som är ordförande, ingår fem ledamöter i insynsrådet:

  • Erik Gustaf Ageberg
  • Pär Andersson
  • Thomas Andrén
  • Mats Essemyr
  • Ulrika Vedin

Ledamöterna i insynsrådet är förordnade av regeringen  till och med den 31 december 2019.

Ledningsgruppen bistår generaldirektören

I ledningen för IAF ingår, förutom generaldirektören, myndighetens fyra enhetschefer.